Chirurginiu būdu galima pašalinti įvairius darinius prie akių ir aplink jas:

  • Miežis. Tai - voko krašto riebalinės liaukos uždegimas, kurį sukelia bakterijos. Miežis gali būti ūmus ir šaltas. Operacijos metu yra šalinamas šaltas miežis, kuris susiformuoja dėl riebalinės liaukos užsikimšimo. Jo metu susiformuoja kapsulė ir viduje esantis granuliacinis audinys negali pasišalinti. Tuomet yra jaučiamas guzelis voko srityje ir jį reikia mechaniškai pašalinti – įdedamas specialus spaustukas voko srityje ir specialiu šaukšteliu išgramdomas miežio turinys. Miežis yra linkęs didėti tik tol, kol formuojasi jo kapsulė – jai susiformavus miežis nedidėja. Miežį galima gydyti medikamentinius vaistus derinant kartu su šildymo procedūromis, tačiau negavus norimo rezultato reikia jį pašalinti chirurginiu būdu, kadangi jis gali būti išlikti net iki 1 metų ir daugiau. Pagrindinės priežastys kodėl šaltas miežis yra šalinamas chirurginiu būdu dėl estetinių priežasčių ir sukeliamo diskomforto: didelis miežis spaudžia akies obuolį ir jį dirgina, sukelia ašarojimą, trukdo regėjimui.
  • Ksanteliazmos - tai riebalinės sankaupos odoje. Tai dažniausiai būna gelsvos spalvos dėmelės, kurios atsiranda vokų medialiniuose (vidiniuose) kampuose. Gali būti ir ant viršutinių ir apatinių vokų. Šie dariniai dar vadinami drugelio simptomu, kadangi savo forma primena drugelio sparnus. Jas rekomenduojama šalinti, nes yra linkusios didėti – gali užimti didelį plotą vokų srityje ir taip sukelti ne tik estetines problemas, bet ir diskomfortą.. Šie dariniai gali būti susiję su cholesterolio padidėjimu kraujyje, medžiagų apykaitos sutrikimais, kepenų, ar inkstų ligomis, todėl pacientams, turintiems ksanteliazmų rekomenduojama pasitikrinti sveikatą nuodugniau.
  • Papilomos - tai žmogaus papilomos viruso sukelti (ŽPV) dariniai. Gali būti kelių milimetrų, ar net centimetro dydžio. Papilomos dažniau kamuoja turinčius antsvorio, jautresnius žmones, kuriems daugiau prakaituoja kaklas, kirkšnys, delnai, pažastys. Jos linkusios plisti, todėl svarbu kuo anksčiau jas pašalinti, kad neišplistų.
  • Ateromos - tai riebaliniu turiniu užpildyti dariniai. Jos gali būti nuo nedidelio žirnelio dydžio iki net kelių centimetrų dydžio. Dažniausiai ateroma susidaro kapsulėje, tarsi apvalkale, kuriame kaupiasi riebalinis skystis - sebumas, kuris, laikui bėgant gali sukietėti ir tapti panašus į poodinį, paslankų rutuliuką. Jis gali likti nepakitęs daugelį metų, būti neskausmingas. Tačiau gali būti, kad laikui bėgant ateroma gali didėti. Vienintelė problema – tai, kad ateroma atrodo neestetiškai. 
  • Cistos - tai skaidriu, vandeningu turiniu užpildyti dariniai, kurie turi kapsulę.
  • Keratozės – tai netaisyklingų formų dėmelės, kurios turi itin šiurkštų paviršių. Laikui bėgant jos gali keistis – pradeda ragėti, kietėti, pasidengti žvyneliais. Dažniausiai išryškėja vyresniame amžiuje, o įtaką atsiradimui daro saulės poveikis. Šiuos darinius rekomenduojama šalinti, nes negydoma aktininė keratozė gali virsti odos karcinoma.
  • Ašarų taškelių praplatinimas – procedūra, kurią tikslinga atlikti stebint padidėjusį ar nuolatinį ašarų tekėjimą. Galima priežastis – per siauri ašarų taškeliai. Normaliomis sąlygomis akims ašarojant dalis ašarų teka pro voko kraštą, o dalis keliauja į nosiaryklę. Esant siauriems ašarų takeliams, jos negali pasiekti nosies ir papildomai teka pro akis. Šis požymis sukelia diskomfortą kasdieniniame gyvenime, kadangi pastovus ašarų tekėjimas trukdo skaityti, žiūrėti televizorių, atlikti įprastus veiksmus. Šiam pakitimui nustatyti reikalinga diagnostika ir detalesnis ištyrimas – po patvirtinamos diagnozės rekomenduojamas chirurginis gydymas. Specialiais įrankiais padaromi pjūviai ir padaromos didesnės angos ašaroms nutekėti į nosiaryklę. 
  • Chirurginiu būdu taip pat galima atlikti užkritusių vokų šalinimo operacijas.

Kokie chirurginio darinių šalinimo privalumai?

  • Užtenka vienos procedūros;
  • Nereikia skirti papildomo gydymo;
  • Chirurginiu būdu pašalinti dariniai toje vietoje neatsinaujina;
  • Sužinoma tiksli pašalinto darinio kilmė – piktybinis ar gerybinis.    

Kaip atliekamas chirurginis akių vokų darinių gydymas? 

Odos darinius, kurie yra akių srityje ar aplink jas, chirurginiu būdu, „Biofirst“ klinikoje operuoja gydytojas oftalmologas. Aptariama operacijos eiga, nuskausminimo būdas bei žaizdų priežiūra po procedūros. Operacijos metu pacientas skausmo nejaučia, kadangi paruošta procedūrai vieta yra nuskausminama vietiniais anestetikais. Priklausomai nuo žaizdos dydžio ji gali būti prideginama, arba susiuvama ištirpstančiais siūlais. Pabaigoje uždedamas sterilus tvarstis ir pacientas yra išleidžiamas toliau gydytis ambulatoriškai. Priklausomai nuo šalinamo darinio gali būti įlašinama specialių lašiukų ar tepalų akims. Praėjus 2 sav. po operacijos, pakartotino vizito metu, pašalinami siūlai ir apžiūrima žaizda. Po operacijos – toje vietoje gali likti randas, kurio dydis ir tipas priklauso nuo individualių organizmo savybių. Apie išsamią žaizdos priežiūrą jums papasakos operaciją atlikęs gydytojas.

Ar procedūros yra skausmingos?

Darinių šalinimas chirurginiu būdu atliekamas vietinėje nejautroje, kai nuskausminamieji vaistai suleidžiami tik toje vietoje, kur bus šalinamas darinys. Tai reiškia, kad operacijos metu pacientai skausmo nejaučia. Atliekant vietinį nuskausminimą, procedūros atlikimo vietoje galite jausti nemalonų jausmą, kol bus įdurta adata ir suleidžiami vietiniai anestetikai. Tai gali būti šiek tiek skausminga, tačiau kiekvieno skausmo barjeras yra individualus.

Kada negalima atlikti procedūros?

  • Jeigu yra sutrikęs kraujo krešumas (hemofilija);
  • Vartojate kraują skystinančius vaistus;
  • Operacijos atlikimo vietoje yra stipriai pažeista oda ar infekcija;
  • Jei sergate sunkia sistemine infekcija ar sunkiomis kitų ligų formomis.

Ar po operacijos gali likti randų?

Tikimybė, kad liks randai yra -  kaip ir kiekvienos atliktos operacijos. Randėjimas labai priklauso nuo individualių organizmo savybių, todėl kiekvienas atvejis yra unikalus. Prieš atliekant operaciją pasikalbėkite apie tai su ją atliekančiu gydytoju. Pasakykite apie jau ankščiau turėtas operacijas ar traumas, po kurių galėjo likti/liko randai. Apžiūrėjęs gydytojas patikrins ir pakonsultuos apie galimus randus ir jų tolimesnį gydymą.

Į dažniausiai užduodamus klausimus apie chirurginį akių vokų darinių pašalinimą, atsako gydytojas oftalmologas, medicinos mokslų daktaras Jurgis Trumpaitis:

Užsiregistruoti galite:Registracija internetu

  • Ašarų taškelių praplatinimo (plastikos) operacija

    150 €
  • Kitų darinių šalinimo operacija (akių vokuose)

    250 €
  • Vokų cistų pašalinimo operacija

    250 €
  • Miežio pašalinimo operacija

    250 €
  • Ateromos ekscizijos operacija

    250 €
  • Ksanteliazmos ekscizijos operacija

    250 €
  • Gerybinio vokų navikų šalinimo operacija

    250 €

Šiame kainoraštyje nurodytos kainos yra informacinio pobūdžio.
Klinika pasilieka teisę be atskiro įspėjimo keisti paslaugų kainas, teikti naujas paslaugas arba nebeteikti kai kurių paslaugų.

DĖMESIO! Konsultacija į procedūros kainą neįskaičiuota.