Valgydami savo mėgstamus patiekalus ar maistą, dažnai nė nesusimąstome, jog galime netoleruoti juose esančių medžiagų ir tokiu būdu kenkti savo organizmui. Neretai nežinome net tikslios mūsų vartojamų produktų sudėties bei kam yra skirti ant etikečių esantys įspėjimai, jog produkte gali būti kviečių, rugių bei miežių pėdsakų. Tačiau vis daugiau žmonių susirūpina sveikata tik tada, kai pajutę pirmuosius simptomus, suskumba ieškoti juos sukėlusios priežasties, ir iš gydytojo lūpų išgirsta diagnozę: „Jūs sergate celiakija“.
Negydoma tampa rimta bėda
„Celiakija yra autoimuninė liga, kuria serga asmenys, netoleruojantys baltymo gliuteno, kitaip dar vadinamo glitimu. Dažniausiai randamas kviečiuose, rečiau rugiuose, avižose ir miežiuose, su maistu suvartojamas gliutenas skatina imuninę sistemą kurti toksinus, kurie, savo ruožtu, naikina plonosios žarnos gaurelius. Kuomet nukenčia gaurelių vientisumas, sutrinka jų gebėjimas įsisavinti maisto medžiagas, o tai ilgainiui sukelia mitybos nepakankamumą ir visas su tuo susijusias komplikacijas,“ – taip apie paveldimą ligą informuoja „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė Elžbieta Rambynienė, pridurdama, jog celiakija yra itin rimta liga, kuri negydoma gali pažeisti ir kitus organus, tokius kaip kepenis, jungiamąjį audinį ar nervų sistemą, būti ilgalaikio nedarbingumo, sumažėjusio fizinio aktyvumo, lėtinio nuovargio atsiradimo priežastimi.
Požymiai išryškėja bevalgant
Atpažinti celiakiją, gastroenterologės teigimu, gali padėti tai, jog šios ligos požymiai išryškėja tik tada, kai yra valgomi maisto produktai, pagaminti iš kviečių, rugių bei miežių.
„Vaikai, sergantys celiakija, gali jaustis pavargę ir irzlūs, būti mažesnio ūgio, nei turėtų būti, neretai pasižymi lėtesniu lytiniu brendimu. Jie taip pat gali skųstis pilvo pūtimu, svorio kritimu, pilvo skausmais, viduriavimu ar vidurių užkietėjimu, tuštinimusi šviesiomis, riebiomis išmatomis. Suaugusiesiems, greta šių išvardintų virškinimo sutrikimų, gali būti nustatoma geležies stokos mažakraujystė, lėtinio nuovargio sindromas, traukuliai, įvairios odos ligos, rankų bei kojų tirpimas, žaizdelės burnoje, nereguliarios menstruacijos, besikartojantys persileidimai, netgi nevaisingumas,“ – puokštę ligos simptomų išvardija gastroenterologė, papildydama, jog vienos būdingiausių odos ligų – pūslelinio dermatito, priežastis taip pat neretai būna virškinimo sistemos sutrikimai.
Tai įdomu
Gydytoja gastroenterologė Elžbieta Rambynienė teigia, jog celiakija dažniau serga vaikai ir jauno amžiaus pacientai, tačiau neretai liga pasitaiko ir vyresnio amžiaus asmenims.
„Nors ši liga gali sukelti itin rimtus padarinius sveikatai, pacientai neturėtų išsigąsti – laikantis begliutenės dietos – vengiant maisto produktų, į kurių sudėtį įeina grūdinės – kviečių, rugių bei miežių – kultūros, galima išvengti nemalonių ligos simptomų bei padarinių, jaustis puikiai ir gyventi kokybišką gyvenimą. Tačiau svarbu žinoti ir tai, jog laikytis begliutenės dietos pacientams, nesergantiems celiakija, nerekomenduojama,“ – kalba gastroenterologė bei pastebi, kad gliuteno galima rasti ir visiškai nesusijusiuose su grūdinėmis kultūromis gaminiuose, pavyzdžiui, jūsų pamėgtuose leduose, šokoladiniuose batonėliuose, jogurtuose, ar netgi salotų padaže. Štai kodėl sergantiems celiakija asmenims ypatingai svarbu skaityti vartojamų produktų etiketes.“
Celiakijos gydymas „Biofirst“ klinikoje
„Siekiant geriau išsiaiškinti, ar pacientas serga ir ar gali sirgti celiakija, gydytojas visuomet susipažins su jūsų šeimos ligos istorija, kadangi liga yra paveldima – ja dažnai sergama šeimomis,“ – su pirmuoju žingsniu, siekiant nustatyti celiakiją, supažindina gastroenterologė.
„„Biofirst“ klinikoje taip pat atliekamas platus spektras tyrimų, siekiant kuo tiksliau diagnozuoti celiakiją – tiek laboratoriniai, tiek invaziniai tyrimai. Dažniausiai atliekami bendrieji tyrimai: bendras kraujo tyrimas (BKT), kepenų fermentai, cholesterolio tyrimas, serumo albumino kiekio tyrimas. Taip pat atliekami speficiniai imuniniai tyrimai (tTGA – antikūniai prieš audinių transgliutaminazę) bei endoskopinis tyrimas, kurio metu paimama biopsija iš plonosios žarnos, o ėminiai tiriami histologiškai dėl celiakijai būdingų pakitimų,“ – apie diagnostikos eigą pasakoja gydytoja gastroenterologė Elžbieta Rambynienė.
Šiandien pažangios medicinos ir estetikos „Biofirst“ klinikoje celiakija gydoma pasitelkiant ne tik ilgametę patirtį turinčių gydytojų žinias, konsultacijas, bet ir naujausią Baltijos šalyse diagnostikos ir gydymo aparatūrą. Jei įtariate, jog galite sirgti celiakija ar jaučiate aukščiau išvardintus ligos požymius, nedelskite išsitirti, nes sveikata – didžiausias Jūsų turtas, kuriuo mūsų pareiga, atsakomybė bei malonumas pasirūpinti.