Sutrikusi hormonų pusiausvyra gali turėti įtakos daugeliui mūsų organizmo funkcijų. Hormonų pusiausvyros sutrikimas gali sukelti daugybę simptomų ir sveikatos problemų, įskaitant svorio svyravimus, miego sutrikimus, odos problemas, menstruacijų nereguliarumą ir kitus. Todėl svarbu žinoti, ką reikia daryti, kad išlaikytume sveiką hormonų pusiausvyrą.

Kas yra hormonų pusiausvyros sutrikimas?

Hormonus gamina endokrininės liaukos. Jie reguliuoja daugelį kūno veiklos funkcijų, pvz., augimą, metabolizmą ir lytinę funkciją.
Hormonų pusiausvyros sutrikimas atsiranda, kai kūno gebėjimas gaminti ir išlaikyti reikiamą hormonų kiekį yra sutrikęs. Tai gali būti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip genetika, amžius, stresas, nesveikas gyvenimo būdas ir kitos sveikatos problemos.

Ką reikia žinoti apie hormonų pusiausvyros sutrikimus?

Hormonų pusiausvyros sutrikimai gali būti skirtingi vyrams ir moterims, tačiau šie sutrikimai gali turėti panašių simptomų. Štai keli dažniausi hormonų pusiausvyros sutrikimai, susiję su lytimi.

Moterų hormonų pusiausvyros sutrikimai:

  1. Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) - tai yra liga, susijusi su lytinių hormonų pusiausvyros sutrikimu ir dažniausiai pasireiškia nereguliariomis menstruacijomis, padidintu vyriško tipo plaukuotumu, vorio padidėjimu ir acne. PKS sutrikdo moters gebėjimą pastoti.
  2. Priešmenstruacinis sindromas (PMS) – jam būdinga nuotaikų kaita, skausmingos krūtys, pykinimas ir raumenų skausmai. Ši būklė paprastai pasireiškia menstruacijų ciklo viduryje ir gali trukti kelias dienas iki savaitės.
  3. Menopauzė - menopauzės laikotarpis prasideda, kai moteris baigia menstruacijas. Dauguma moterų patiria menopauzę savo 40-60 metų amžiaus tarpsnyje. Menopauzė gali sukelti simptomų, tokių kaip karščio bangos, naktinis prakaitavimas, nuotaikų kaita ir kaulų tankio mažėjimas.
  4. Menstruacijų ciklo sutrikimai - sutrikusi hormonų pusiausvyra gali sukelti nereguliarias, skausmingas menstruacijas arba jų nebuvimą

Vyrų hormonų pusiausvyros sutrikimai:

  1. Andropauzė - tai yra būklė, kurią patiria vyrai, kai jų testosterono lygis mažėja. Andropauzės simptomai – bendras silpnumas ir nuovargis, sumažėjęs seksualinis potraukis, raumenų masės mažėjimas, nuotaikų kaita, sutrikęs miegas.
  2. Ginekomastija - tai yra būklė, kuriai būdingas krūties padidėjimas vyrams. Ginekomastijos simptomai gali apimti jautrumą ar skausmą krūtų srityje.
  3. Prostatos hiperplazija - tai yra būklė, kuriai būdingas padidėjęs prostatos dydis. Vyrai skundžiasi apsunkintu, dažnesniu šlapinimusi, susilpnėjusiu šlapimo srautu.

Hormonų pusiausvyros sutrikimai gali sukelti daugybę simptomų ir sveikatos problemų, čia pateikiame dažniausiai pasitaikančius:

  1. Svorio svyravimai - sutrikusi hormonų pusiausvyra gali sukelti svorio padidėjimą ar sumažėjimą, nepaisant dietos ar fizinio aktyvumo.
  2. Miego sutrikimai - tokie, kaip nemiga, per didelis mieguistumas ar per didelis jautrumas prieš miegą.
  3. Odos problemos - aknė, sausa oda arba išbėrimai.
  4. Lytinės funkcijos sutrikimai - , sumažintas libido, vaisingumo sutrikimai ar erekcijos disfunkciją.

Svarbu žinoti, kad šie hormonų pusiausvyros sutrikimai gali būti atpažįstami pagal atsiradusius simptomus. O gydytojas gali atlikti detalesnius tyrimus, kad nustatytų, ar yra hormonų pusiausvyros sutrikimų.

Kaip išlaikyti sveiką hormonų pusiausvyrą?

Sveika mityba ir fizinis aktyvumas yra svarbūs hormonų pusiausvyros išlaikymui. Reikia vartoti pakankamai baltymų, angliavandenių ir sveikų riebalų, kad būtų užtikrintas tinkamas hormonų gamybos procesas. Be to, reikia vartoti pakankamai vitaminų ir mineralų, ypač tokių kaip vitaminas D, cinkas ir magnis, kurie yra svarbūs normaliai hormonų gamybai.
Stresas yra viena iš pagrindinių hormonų pusiausvyros sutrikimo priežasčių, todėl svarbu mokytis valdyti stresą. Reikia užtikrinti pakankamą miego kiekį, kad organizmas galėtų atstatyti savo hormonų pusiausvyrą. Svarbu sveikas gyvenimo būdas, reguliari fizinė veikla, adekvatus poilsis.

Kai kuriais atvejais gali būti reikalingas gydymas hormonais, ypač jei sutrikusi hormonų pusiausvyra sukelia rimtų sveikatos problemų arba stipriai trikdo normalų kasdienį gyvenimą. Gydytojas gali rekomenduoti hormonų terapiją, kuria siekiama atkurti normalią hormonų pusiausvyrą. Taip pat gydytojas gali paskirti ir natūralių augalinių preparatų, kurie taip pat svarbūs hormonų reguliavime.

Jei pastebite simptomų, kurie rodo hormonų pusiausvyros sutrikimą, rekomenduojame kreiptis į savo gydytoją, kad būtų reikiamu laiku nustatyta diagnozė ir paskirtas kvalifikuotas gydymas.

 


Gydytojų endokrinologų sąrašą rasite čia.

Klinikoje atliekamos paslaugos:

Skydliaukės ultragarsinis tyrimas

Imunofermentiniai ir hormonų tyrimai

 

Užsiregistruoti galite:Registracija internetu