PlikimasPlikimas (plaukų slinkimas) – tai reiškinys, kai sutrinka plaukų atsinaujinimas dėl per didelio plaukų slinkimo ar pablogėjusio jų ataugimo, ar abiejų priežasčių kartu. Dažniau plinka galva, rečiau barzda, ūsai, antakiai ar blakstienos. Vyrai plinka dažniau nei moterys. 

Plikimą gali įtakoti įvairios priežastys, kurias galima suskirstyti:  

  • Androgeninis plikimas – tai dažniausiai pasitaikanti vyrų plikimo priežastis, kuris pasireiškia dėl vyriško hormono testosterono pertekliaus. Su androgeniniu plikimu susiduria ir moterys.

  • Židininis plikimas – jo priežastis dažniausiai išlieka neaiški, nustatyta asociacija su kitomis autoimuninėnimis ligomis, tokiomis kaip skydliaukės ligos, baltmė ir kt. Ligai progresuojant, gali iškristi visi galvos (totalinis plikimas) ar net viso kūno plaukai (universalinis plikimas).

  • Telogeninis plaukų slinkimas gali atsirasti dėl nuolatos jaučiamo streso, hormonų svyravimo, sezoniškumo, įvarių lėtinių ligų, vartojamų vaistų – antikoaguliantų, vit. A ir jo derivatų, antihiperlipideminių vaistų, moterims po gimdymo ir t.t.

  • Anageninis plaukų slinkimas – pagrindinė jo priežastis yra chemoterapija, sergant onkologinėmis ligomis, rečiau – apsinuodijus aukso, kolchicino, bismuto ar arseno preparatais.

  • Uždegiminės galvos odos ligos.

  • Ilgalaikės traumos, randai.

Kaip tai pasireiškia?

Androgeninis vyrų plikimas iš pradžių pasireiškia padidėjusiu plaukų slinkimu šukuojantis, vėliau viršugalvio, kaktos ir smilkinių sričių praretėjimu. Moterims plaukai daugiau ar mažiau išretėja visame galvos plote, daugiausiai – viršugalvyje. Dažniausiai vyrai pradeda plikti brandos amžiuje, moterys – menopauzėje.

Židininis plikimas, kai staiga išplinka galvos plaukai lopais, pasitaiko tiek vyrams, tiek moterims, dažniausiai iki 30 metų amžiaus. Retais atvejais staiga nuslenka didžioji galvos plaukų dalis ar net visi, antakiai, blakstienos, kitų sričių plaukai.

Dėl telogeninio plaukų slinkimo tolygiai išretėja galvos plaukai. Telogeninis plaukų slinkimas paprastai pasireiškia per keletą mėnesių po provokuojančio veiksnio poveikio ir gali tęstis daugelį mėnesių ar net metų.

Anageninis plaukų slinkimas prasideda staiga, pirmomis dienomis ar savaitėmis nuo chemoterapijos pradžios. Gali iškristi visi ar beveik visi plaukai. Nutraukus chemoterapiją, plaukai gana sparčiai atauga.

Kaip tai gydoma?

Jeigu intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėnesius, galvos oda gausiai pleiskanoja, parausta, ją niežti, atsiranda išplikimo židinukai ir pūlinukai, svarbu nedelsti ir kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris nustatys tikslią diagnozę. Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo veiksmingesni jo rezultatai.

Kiekvienu atveju gydymas parenkamas individualiai. Pirmiausia atliekami įvairūs plaukų tyrimai. Jie gali būti: klinikiniai, biocheminiai, skaitmeniniai, mikroskopiniai, atliekama biopsija ir kt.

Plaukų slinkimas ir plikimas gydomi įvairias metodais – gali būti taikoma medikamentinė terapija, trombocitais praturtintos plazmos injekcijos (PRP), mezoterapija, kriomasažas skystu azotu bei kitos terapinės procedūros. Vienas efektyviausių gydymo metodų – PRP injekcijos, kuriose gausu augimo faktorių, gerinančių galvos odos kraujotaką, stimuliuojančių plaukų augimą, stiprinančių plaukų svogūnėlius, skatinančių galvos odos atsinaujinimą.

Sunykus plaukų folikulams, veiksmingiausia plaukų persodinimo procedūra.

BIOFIRST klinikoje dirba profesionalių dermatovenerologų specialistų komanda, kuri visapusiškai pasirūpins Jūsų plaukais bei padės išspręsti individualias plikimo ar plaukų slinkimo problemas.


Daugiau informacijos apie klinikoje atliekamas trombocitais praturtintos plazmos (PRP) injekcijas ir procedūros kainas, rasite čia.
Gydytojų dermatovenerologų sąrašą rasite čia.

Užsiregistruoti galite:Registracija internetu


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/binika/domains/bioklinika.lt/public_html/wp-content/themes/bioklinika/single-ligos.php on line 23